mandag den 4. september 2023

Verdenskunst i Kettinge på Lolland

Sommerudstillingen
Galleri Haike Arndt
Rågelundevej 9
4892 Kettinge

Af Thorvald Berthelsen
Galerie Heike Arndt er sandsynligvis det eneste galleri  i Skandinavien, som permanent har skiftende udstillinger med nye og aktuelle kunstnere fra alle afkroge af verden. Denne sommers udstilling, der først slutter den 30. september er ikke nogen undtagelse. Tværtimod er den om muligt endnu mere varieret og geografisk udstrakt end ellers.

Camille Theodet
Det har til huse i et ombygget bageri, der er proppet med tryk og kunstværker af alle slags. Heike Arndt er selv uddannet keramiker i det gamle Østtyskland, men flygtede i 1985 til Danmark, hvor hun siden spredte sin kunstneriske udfoldelse over det meste af verden bl.a. USA, Italien, Grønland og Kina og  over flere teknikker og materialer som oliemalerier, gouacher, grafik, tusch tegninger, keramik, glasarbejder og diverse mixed media. I en ekspressionistisk abstrakt og alligevel figurativ kunst hvor den lysere farvepalet skaber formerne og rummet. Hun har gennem årene opbygget et vidt forgrenet internationalt netværk og er dedikeret til formidlingen af dets kunstnere. Det skader jo ikke at hun også har et galleri af samme navn i Berlin.

Sommerudstillingen i år rummer 500 kunstværker af nyere kunstnere fra næsten hele verden. Bl.a. en unik samling af deres grafik.

Fra polske Ewelina Kolakowskas monumentale sorte og gråhvide af linier opbyggede værker med forenede kroppe, over japanske Yumie Yamakawas minimalistiske Manga tegninger, der fanger det komiske i tragiske situationer med sine rene sorte streger, maskeansigter, omhyggelige brug af blæk og røde farver fortæller sine pointerede historier. 

Ewelina Kolakowska
Også franske  Camille Theodets brug af klassisk kristen kunst, som tømmes for religiøst indhold og hellige symboler og i stedet udstiller nutidens kapitalistiske brands ikoner i guld og stærke akrylfarver, og  græske Christina Tzanis sarte tiltalende akvareller af misbrugte og sårbare børn i stærke og foruroligende figurer, der flyder ud og rækker ud fra billederne, skal nævnes. Til finske Jenna Kähönens billeder af Skønhed og flæsk i kødfulde figurer med filigranstreger, der fremhæver kødets sarte former og farver, og en af galleriets stamkunstnere, spanske Iván Prieto. 

Prieto:
Nonverbal
Communikation
Han udstiller sine keramiske skulpturer, som er præget af menneskelivets skrøbelighed og fysiske handicap som blindhed og døvhed eller mental skrøbelighed og overskrider psykiske og fysiske grænser i udforskningen af dette. F.eks. i værket Nonverbal Communikation, der også demonstrerer hans søgen efter nye udtryksformer som kunstner.

Et særligt imponerende værk, både teknisk og kunstnerisk, er det store Caborundum-tryk med den knaldrøde skålformede åbning indlejret i en intens abstrakt baggrund af italienske Sandro Bracchitta. Formatet er så stort, at det kun kan trykkes få steder i Europa.

I år havde jeg så også den store fornøjelse at kunne supplere Kettinge udstillingen med berliner Heike Arndt galleriets udstilling Fresh legs. Det kan man med fordel gøre efter at have set Kettinge udstillingen. Her kan man bl.a. set sweitzisk/amerikanske  Naomi Middelmanns særlige udklippede landkorts relieffer, russiske Anna Urazovas  finurlige olieblyantstegninger til heling af traumer og spanske Natasha Lelencos surrealistiske portrætter, der blander blomster og andre objekter ind i de menneskelige træk.

Både det ene og det andet sted er det stærke oplevelser af den nye upcomming verdenskunst. Og Kettinge er det eneste sted i Danmark og Skandinavien man kan opleve den i skiftende udstillinger.

Indlægget er tidligere trykt i KunstavisenIngen kommentarer:

Send en kommentar