tirsdag den 8. november 2016

Den utroligt udtryksfulde dybe melodiske stemme

DYLAN THOMAS 
Kort over kærligheden
Oversat sf Ib Johansen Det poetiske Bureaus forlag - Bureauets Lommebibliotek
69 sider - 125 kr

Af Jes Nysten
Det er svært at vide, hvad navnet Dylan Thomas siger folk idag. Fornavnet måske nok (et hårdnakket rygte fortæller jo, at den unge amerikanske troubadour Robert Zimmerman antog fornavnet som sit kunstner-efternavn, da han som Bob slog igennem i New York i begyndelsen af 60'erne). Men waliseren Dylan Thomas?

Jeg selv har haft ham med i min bagage siden ungdommen. Der var en intens periode med "eksotiske" kunstnere som Edna O'Brien, Iris Murdoch og Dylan Thomas. En sær trio med vidt forskellige vinkler og udtryk men absolut enestående i hver deres ret.
Dylan Thomas i studiet

Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas digte og små kompakte fortællinger var dybt fascinerende i al deres skæve næsten surrealistiske men også meget nærværende sanselige udtryk. Sådan var det dengang, og sådan er det idag!
Jeg har kunnet flere af digtene udenad - og de par gange jeg har været i New York som rejseleder har jeg altid - når vi skulle besøge Chelsea bydelen - begyndt turen udenfor "Chelsea Hotel" og citeret "Do Not Go Gentle Into That Good Night". 
Måske ikke altid til tilhørernes udelte begejstring. Men det har været nødvendigt som en hilsen til salig Dylan Thomas - her ved hans sidste opholdssted på denne jord før sin alt for tidlige død som 39 årig. 

En af de ting man husker er naturligvis hans stemme. Den utroligt udtryksfulde dybe melodiske stemme. Når han læste op af sine værker! 
Kun en anden har kunnet gøre ham den kunst efter: en anden waliser Richard Burton!

Fabuleren og sanselighed
Denne lille og i det ydre beskedne bog er virkelig skåret til med smag og stil: her er samlet nogle af hans mest betagende digte og to af hans mest kendte kort-prosa stykker: "Kort over kærligheden" og "Et barns jul i Wales". Begge har han selv indtalt på plade, og de var også hans største successer i USA. 

Af hans digte er det først og fremmest den før omtalte "Do Not Go Gentle Into That Good Night" og det andet magtfulde "And Death Shall Have No Dominion", der fylder i den fine lille samling. 
Endnu engang bliver man slået af den sære blanding af stærk religiøs fabuleren og erotisk sanselighed, som er og bliver hans særkende. 

Det er altid svært med selv den mest kompetente oversættelse - hvad det er her - når man har originalsprogets klang og rytme i sig. Men forhåbentlig vil denne fine udgivelse skabe mere opmærksomhed herhjemme på denne sære digter, der nok har været lidt glemt - og vist også noget undervurderet. Han fortjener at komme frem i lyset igen. Derfor tak til forlaget for at have gjort det.

Jes Nysten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar