mandag den 23. januar 2023

Skildringen af en ungdom, der tvinges i knæ

En kortroman om ungdomskultur, fandyrkelse og kampen for at finde sig selv

Rin Usami
Idol, brænder
Korridor 2022
Oversat af Hanne Arnold

Af Carina Wøhlk.

Der tales i disse tider meget om unge menneskers mistrivsel. Og emnet fylder ikke kun på vores breddegrader. I den japanske kortroman Idol, brænder zoomes ind på en ung kvindes udfordringer med at finde sig selv og et ståsted i tilværelsen.

Bogen er skrevet af purunge Rin Usami, der er en af de stigende stjerner på den litterære himmel i Japan. Læseren forstår hurtigt hvorfor. Idol, brænder er ualmindeligt velskrevet og tankevækkende. Og Hanne Arnolds flydende oversættelse er en fornøjelse at læse.

Japansk fankultur

Historien handler om unge Akari, der har dedikeret hele sit liv til popstjernen og skuespilleren Masaki Ueno. Han er hendes oshi, som det hedder på japansk – hendes idol. Og fra side ét står det klart for læseren, at japansk fankultur er et ganske særligt fænomen.

Akari har fulgt Masaki det meste af sit korte liv. Alt hvad hun tjener, bruger hun på hans CD´er, film, koncerter og merchandise. Hele hendes tilværelse kredser om idoliseringen af Masaki. Og som det formuleres i bogen: ”Ved virkelig at mærke hans eksistens forsøgte jeg at mærke min egen” (se side 106). Idoldyrkelsen tjener til at give Akari en fornemmelse af, hvem hun selv er.   

Akari blogger om Masaki og føler sig dybt fortrolig med kunstneren og manden bag. Derfor kommer det også som et kæmpe chok, da hun en morgen vågner til den sensationelle nyhed om, at Masaki har slået en kvindelig fan. Episoden får Masakis stjernestatus til at gå op i røg, men den efterlader også Akari på en askehob af skuffelse og skam. For hvorfor havde hun ikke set det komme? 

Livet på knæ

Nyheden er som en bombe, som detonerer i et liv, der i forvejen ikke rigtigt hænger sammen. Den unge kvinde kæmper med indlæringsvanskeligheder, spiseforstyrrelse og koncentrationsbesvær. Hun klarer sig elendigt på gymnasiet. Måske også fordi hun har diagnoser at slås med – ”jeg havde fået to diagnoser. Men jeg fik det dårligt, når jeg tog medicinen” (se side 10). 

Usami
Til sidst bliver Akari nødt til at droppe helt ud. Og det er ikke enden på det, der virker som en deroute for den unge kvinde. I slutningen af bogen lever Akari bogstaveligt talt på knæ. 

Idol, brænder er ikke kun historien om en syg fankultur og en usund besættelse. Den er også  af umenneskeligt pres, forventninger og indre usikkerhed. 


  

  


 


     

  

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar