tirsdag den 17. januar 2023

En lille strithåret dreng med et drømmende udtryk

Anne Sofie Allermann og Gitte Gade: Ophav. 46 s. Jensen & Dalgaard, 2022

Af Bente Høegh

Ophav er en usædvanlig smuk billedbog for børn. Allerede første opslag er et chok lige i synet: et viltert, kraftfuldt motiv på forsatspapiret. 

Andet opslag viser en lille strithåret dreng med et drømmende udtryk og svømmebriller i hånden samt svømmende fisk og sædceller i bevægelse mod en stor cirkel.

På tredje opslag står drengen på en strand og ser ud over havet.

Så er rammen sat, og historien om Morgan, der leder efter livets ophav i form af sin far, begynder. Det hjælper ikke at spørge mor: -Ham kender vi jo ikke, skat. Det ved du godt.

Ophavs omslag

I vores moderne verden kan der være mange grunde til at børn ikke kender deres far, og især til dem er denne bog oplagt. Det er ikke én man bare lige snupper i farten og læser, og så godnat, skat. Der skal tænkes og tales, være et engagement og en motivation hos både barn og oplæser. Jeg var afmægtig da mit 5-årige barnebarn spurgte: hvor er hans far? -Det kommer nok senere, svarede jeg. Det gjorde det ikke. 

Morgan stiller flere spørgsmål: Hvor kommer vandet i havet fra? Hvordan tænder stjernerne? Og: hænger mennesker sammen? Det svarer bogens mor ikke på, og det gjorde jeg heller ikke:

"-Når alt vand hænger sammen, hænger alt luft så også sammen? spørger Morgan.
-Ja. Det gør det.
-Måske hænger alting sammen?
-Ja, måske.
-Også mennesker? spørger Morgan.
Mor smiler og giver Morgan et kys.
Sammen falder de i søvn til lyden af bølgernes slag mod stranden."

Drengens og pigens navne er usædvanlige. Hurtige opslag på nettet viser at Morgan både kan være et drenge- og et pigenavn og betyder Manden ved havet. Aviaja er grønlandsk for kusine og dermed i sig selv en kommentar til spørgsmålet om menneskers sammenhæng. Navnevalget er med til at give bogen et drømmende udtryk.

Bogen har et dejligt stort format, perfekt til en billedbog hvor vi er mindst to, der skal kunne se sammen. Illustrationerne medskaber en stemning så sørgmodig, smuk og livsbekræftende på én gang. Den minder mig om Annas himmel af Stian Hole. 

Anne Sofie Allermanns andre billedbøger: Tid (som er min personlige favorit) og En fin sten er lige så smukke og er skabt i samarbejde med forskellige billedkunstnere. 

Gitte Gade er kendt for den prisbelønnede Claras bog der ligesom ovennævnte er udkommet på Jensen & Dalgaard.

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar