Mikael Strøm Eriksen: ”Skal vi elske, før vi dør?”, Forlaget Adi og Lama 2021, 215 sider.
Af Egil Hvid-Olsen.
Titlen på Mikael Strøm Eriksens nye roman, ”Skal vi elske, før vi dør?”, antyder lidt større modenhed end dens forgænger, ”Skal vi knalde, mens vi venter?” (2019), og det er helt bevidst. Ditlev, der er hovedperson i begge romaner, er nået op i 50-årsalderen, og selvom hans libido stadig kræver sit, har han fået øjnene op for andre facetter af kærligheden. Mens han i den første bog scorede den ene unge kvinde efter den anden i jagten på den eneste ene, forsøger han i den selvstændige fortsættelse på at finde den kvinde, der vil dele sit liv med ham, efter at han er blevet skilt. Selvom han ikke går af vejen for et one-night-stand, har behovet for fortrolighed og gensidig ømhed fået større betydning. Således er ”Skal vi elske, før vi dør?” en bog om forholdet mellem begær og kærlighed.
Kærligheden bliver ikke kun tematiseret som den, der kan opstå mellem to mennesker, men også som den, der er karakteristisk mellem forældre og børn. Ditlev har nemlig fået sønnen Storm, som han sætter alt andet til side for – også den store, voksne kærlighed.
Den danske mand år 2021
Med bogens almenmenneskelige temaer kan den læses af hvem som helst. Selvom man måske ikke har stået i de samme situationer som Ditlev, vil de fleste kende mindst én, der har.
Sproget flyder letfatteligt – næsten for let. Romanens svageste scener er de erotiske, så de skal ikke være årsagen til, at man læser den. Det skal til gengæld beskrivelsen af den danske mand år 2021, for Ditlevs dilemmaer fremstår nærmest som arketyper på de problemer, mange modne mænd i disse år slås med.
Selvom det bliver lidt langstrakt, hører Ditlevs Tinder-jagt, og særligt hans egen skepsis over for mediet, til romanens plusser. Det er ligeledes værd at fremhæve den erkendelse, der vokser i hovedpersonen om, hvad der for alvor har værdi. ”Skal vi elske, før vi dør?” bliver ganske vist ikke egentlig dybsindig på noget tidspunkt, men med en meget bred læserskare for øje er det næppe heller hensigten.
Den modne læser
Som jeg i sin tid skrev i anmeldelsen af ”Skal vi knalde, mens vi venter?”, var der ikke tale om verdenslitteratur. Det er der heller ikke med ”Skal vi elske, før vi dør?” Men med sit forsøg på at tage temperaturen på den moderne, modne mand, kan den være helt okay at læse – nok mest for mænd og kvinder, der som Ditlev har rundet de 50.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar