fredag den 8. oktober 2021

Gudesmuk gendigtning

NORDENS GUDER
Erwin Neutzsky-Wulff
Det Poetiske Bureaus Forlag 2021
Bureauets Lommebibliotek

Af Carina Wøhlk.

Mon ikke de fleste kender det? Når man først får blik for noget, er det, som om det vokser og stjæler billedet helt. For tiden er det den nordiske mytologi, der løber af med opmærksomheden. Næsten uanset hvor man kigger hen i det litterære landskab i disse dage, falder Thors hammer og vølvens spådom hvælver sig over fremtidshorisonten.


I serien Bureauets Lommebibliotek på Det Poetiske Bureaus Forlag er der udkommet en lille perle af en bog med titlen NORDENS GUDER. På forsiden står Erwin Neutzsky-Wulffs navn, som var han forfatteren. Og det med rette, selv om der er tale om en gendigtning af de mest fremtrædende dele af den ældre Edda, hvis ophavsmænd fortaber sig i fortidens tåger. 

Mesterlig og musikalsk gendigtning

I det korte forord introducerer digter, oversætter og kender af nordisk mytologi Arash Sharifzadeh Abdi kyndigt til det lille værk. Læseren bliver klog på, hvad det er for en særlig genre, hun giver sig i kast med.

Den ældre Edda, også kendt som Den poetiske Edda, er en digtsamling med fortællinger og vers fra nordisk mytologi og nordiske heltesagn. Samlingen er blevet nedfældet på skrift i Island i det 13. og 14. århundrede. Meget tyder på, at stoffet er endnu ældre og har overlevet takket være en mundtlig overlevering.       

De fire vidnesbyrd Seerskens syn (Vølvens spådom), Væverens ord, Den lyses ord og Den nedstegnes ord gengives i bogen af forfatter og filosof Erwin Neutzsky-Wulff, som er en virtuos rimsmed. Hans musikalitet og sans for det danske sprog giver nærmest læseren lyst til at bryde ud i sang.    

Eviggyldige sandheder

Også indholdsmæssigt er der noget at komme efter – selv for en læser anno 2021. Især Den nedstegnes ord indeholder mange eviggyldige og almenmenneskelige sandheder, som holder i en nutidig sammenhæng: ”Husk, når i verden du fører dig frem,/ lyt til de støjende stemmer,/ tal ej for meget og husk at gå hjem,/så at dig selv du ej glemmer” (se side 77). Ak ja, det råd kan vi vist alle bruge.   

Eller hvad med disse stærke ord, der rammer lige ind i eksistensen - uanset tidsalder:

”Tabt er en krig i et eneste slag,/ tabt er hver bortløben time,/ tabt er et liv på en eneste dag,/ tid er en hest uden grime” (se side 90). Det er hjerteskærende smukt.

NORDENS GUDER er en æstetisk oplevelse for den kræsne læser, der kender lidt til nordisk mytologi – eller har mod på at finde ordbogen frem og lige få genopfrisket, hvad hørger, turser og sejdende møer betyder... 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar