onsdag den 21. juli 2021

Skæbnefortællinger fra haveforeningen

Sissel Bergfjord: ”Midlertidig opvartning”, 2021, Ombelico, 206 sider.

Af Egil Hvid-Olsen.

Sissel Bergfjord har en gennemført og letlæselig fortællestil om tunge emner. Novellesamlingen ”Midlertidig opvartning” er med andre ord et resultat af godt håndværk.

Midlertidigt ophold i haveforeningen

Samlingen består af 13 noveller, der alle sammen foregår i en haveforening på Københavns vestegn. Novellerne fletter sig en smule ind i hinanden, men kan sagtens læses én for én. Bergfjord lader sine karakterer sprede sig over forskellige aldre, socialklasser og køn, og dog bliver der noget lidt for ens over historierne, sådan som det ofte er tilfældet for novellesamlinger. Naturligvis er det de skæbnesvangre overgange i livet, det er mest interessant at læse om, men Bergfjord giver mere plads til det tragiske og svære end til beskrivelser af kærlighed og lykke. Som læser får man ikke lyst til at købe et kolonihavehus.

Når det er sagt, er der rigtig mange gode fortællinger i ”Midlertidig opvartning”. Der er den ubarmhjertige ”Bortset fra fuglene” om den kræftsyge Åge, der i mange år har gjort det meget svært for andre mennesker at holde af ham. Der er den lige så barske ”Ilses ende” om det punkt, hvor en demenssygdom gør det umuligt for Ilse at opretholde det liv, hun er vant til. Der er den lidt for forudsigelige ”Sweeper” om en krigsveteran med PTSD og et alkoholmisbrug.

Men der er også de skæve romancer ”Chinchilla” og ”En engel, René”, hvor kærligheden udfoldes på triste bagtæpper af ensomhed, svigt og vold.

Endelig er der titelnovellen ”Midlertidig opvartning”, der bryder samlingens stil. Ens syn på dræbersnegle er for altid forandret efter læsningen. Og så er der slutfortællingen ”Kola-buen”, der på en uforudsigelig måde fører læseren bort fra haveforeningen, og hvis tema peger tilbage til samlingens første novelle, ”Springer”.

Hjertevarm socialrealisme

”Midlertidig opvartning” er en stramt komponeret samling, præget af en socialrealisme, der udtrykker omsorg for de virkelige mennesker, som de enkelte karakterer er bygget op om. På den måde er Bergfjords samling langt mere hjertevarm, end det indtryk fortællingerne umiddelbart giver læseren. Læs den, men gør det i etaper, så det ensartede bliver brudt op.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar