mandag den 25. december 2023

Tegnet film noir

Jan Egesborg, Akekrat M. Formalynn, Pedro Lopez: ”Træpigen”, 2023, Fahrenheit, Grafic Novel.

Af Egil Hvid-Olsen

Der er ikke så lidt tegnet film noir over Egesborg, Formalynn og Lopez’ Grafic Novel ”Træpigen”. Stemningen er dyster og luften tyk i smogplagede Bangkok, hvor gangsterbander konkurrerer med hinanden uden respekt for menneskeliv. Bogens hovedperson minder umiddelbart om en traditionel privatdetektiv fra 40ernes amerikanske detektivromaner. Og dog er han en helt anden type, fordi han er præget af netop det nævnte årtis grufulde folkemord.

Henrik, som han hedder, har rødder tilbage til Holocausts ofre, og de overlevendes traumer har præget hans barndom og opvækst. Efter en mislykket tilværelse som læge og familiefar i Danmark er han endt i Thailand, hvor han ernærer sig dels som træner i Muay Thai/thaiboksning for de lokale mafiabosser, dels som privatdetektiv.

Det lyder lige lovlig konstrueret, men fungerer faktisk ganske godt som udgangspunkt for en enkel, men også voldsom historie.

Den forsvundne pige

Henrik opsøges af et dansk ægtepar, hvis datter er forsvundet. Han igangsætter eftersøgningen og vikles ind i et spind af løgne, mord og ulovlig fældning af skov. Alt, hvad han har at holde sig til, er en træbrik. Finder han de øvrige, er det tydeligt, at de danner et portræt. Han forventer, at den portrætterede kan bringe ham frem til løsningen på, hvad der er sket med den unge, danske pige.

Virkemidler fra actionfilm

Der er ikke sparet på virkemidler, der er kendt fra actionfilm. Her er både brølende motorcykler, intense slåskampe og umisforståelige trusler, men Henrik er på trods af sine evner udi Muay Thai en mere skrøbelig karakter end diverse aktionhelte. Han er forfulgt af sin slægts og egne oplevelser, og plages af dårlig samvittighed.

”Træpigen” er præget af en sikker sort streg på hvid baggrund. Derved skabes stemningsfulde scenarier, men bogens helt store kvalitet er, at den bringer klimaudfordringerne ind i privatdetektivgenren.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar