fredag den 15. januar 2016

Den smalle bog. En åbningsreplik

(Uddrag af Facebook-opdatering 30.12.2015). Af Jakob Brønnum

DEN SMALLE BOG
Nytårsforsæt for 2016
Jeg har besluttet at oprette en blog under navnet "Den smalle bog", som skal sikre, at professionelt udgivne bøger, der ikke finder vej til omtale i aviser og større medier, bliver anmeldt. Bloggen skal desuden rumme anmeldelser af smalle udgivelser også fra andre genrer, humaniora generelt, ny kompositions- og indiemusik, billedkunst, kunstfilm. Begrebet "Den smalle bog" er derfor ment som mere end en blogtitel - som et begreb, som et navn, der signalerer, at man vedkender sig værkets karakter, hvilken genre, der nu er tale om: Det gør ikke noget, at man ikke står og råber til hele markedet hele tiden.
Idéen opstod, da jeg undrede mig over, hvor bloggen Sentura var blevet af. Som professionel lyriker kunne man i en periode regne med en seriøs anmeldelse her, foruden bibliotekernes lektørudtalelse. En anmeldelse eller to er da det mindste, man kan forvente.
Jeg har kontakt med bidragydere, men allerede nu vil jeg også opfordre dem, der kan og har lyst til at bidrage med anmeldelser, til at skrive til mig i indbakken. Bloggen vil være som et redigeret tidsskrift, med procedurer og arbejdsgange kendt herfra. Bloggen vil bl.a. få en facebookside tilknyttet, så man kan følge indlæg her
Begrundelsen for nytårsforsæt for 2016
Den kulturelle udvikling, med en øget markedsstyring af kunst og kultur, såvel offentligt som erhvervsmæssigt, og den stigende populistiske diskurs som reaktion på de gamle partiers arrogante, teknokratiske konstruktion af en nation af udkantsområder, har medført, at den professionelle kunst og kultur arbejder under stadig sværere vilkår, den ses som flødeskum på virkeligheden, selvom den er forudsætningen for det gode liv, hvis det gode liv er at være i reflekteret, reflekterende, kritisk, nuanceret, medmenneskelig, nærværende dialog med tiden og omverdenen. Værker og arbejder, der ikke kommunikerer med det brede publikum for øje, står under anklage for at være elitære, verdensfjerne og uinteressante for markedet, til trods for, at det er her, der gøres nye erfaringer af menneskelig, eksistentiel, politisk, æstetisk, kulturel og social art, som mainstreamkulturen senere lukrerer på, genremæssigt og i sit fortællesprog. Mange af disse værker får ingen eller næsten ingen modtagelse i form af reflekterende kritik.
Godt nytår, folkens!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar