fredag den 22. marts 2019

Forunderlige historier om rigtige dyr

"Bogen er et lille mesterværk. Skrevet med nerve og skarpsyn af en kvinde, der øser af et livslangt og givende samliv med rigtig levende DYR!"


“Hvad køer ved om livet”
Af Rosamund Young
Forlag Don Max
160 sider, 200 kr

Af Jes Nysten
For nogen tid siden anmeldte jeg her på siden en bog om krager. En meget oplysende og sjov opsamling af års studier af disse fugle, som forfatteren uden bekymring kaldte intelligente væsener, der levede med sans for humor og empati.

Det er bare en enkelt bog i en lind strøm af bøger, der kommer på markedet for øjeblikket med fokus på diverse vilde dyrs adfærd og netop: intelligens og følelsesliv. Dyr i vandet, på landjorden og i luften. Når man læser om alle disse forskellige dyr, ser klip med dem, hører eksperter, der omgås dem til daglig, er det svært ikke at tage beskrivelserne og vurderingerne alvorligt.

Oplysende og deprimerende
Bogen der her skal anmeldes, har jeg haft liggende nogen tid, fordi den både er en oplysende og blændende skrevet bog men også er dybt deprimerende. Den handler om - ja, om køer! Den bærer ovenikøbet titlen “Hvad køer ved om livet”.

Pludselig bliver man konfronteret med et: ups, jamen grise, høns, får og køer holder vi i fangenskab og mange steder under ekstremt usle forhold, fordi de jo blot er til for at  levere kød og mælk til supermarkederne. Så hvorfor gøre stads ud af dem? Men kunne det tænkes, at de også er dyr - altså sådan RIGTIGE DYR? Ligesom alle de fascinerende, intelligente og empatiske dyr derude i den frie natur?

Sagen er her, at hvis man vover sig frem med et ja - så er det, det begynder at snurre lidt rundt for en. Så er det at man kan blive ikke bare tænksom, men deprimeret og vred og ........ (fyld selv ud).

Vidstrakte marker
Rosamund Young, der har skrevet bogen driver en stor familie gård “Kite’s Nest” i det smukke Cotsword distrikt i den sydlige del af England. Hun driver gården sammen med sin bror, som de har overtaget fra deres forældre. Her har de gennem alle årene haft et økologisk landbrug med vidtstrakte marker og indhegninger, hvor deres mange dyr har et liv, som i det store og hele er frit, så dyrene selv kan organisere sig og bruge områderne, som de vil.
 
Bogen er fyldt med vidunderligt liv. Den bogstavelig talt oser af hjertevarme og ægte omsorg. Dyrene får lov til at leve et kvalificeret dyre-liv, og vi bliver præsenteret for de enkelte og meget forskellige køer, for de har hver deres personlighed.

Det er som nævnt primært køerne, vi lærer at kende, men der er også gode iagttagelser og kloge ord om gårdens får, grise og høns. Vi præsenteres for Bonnet, der elsker æbler; Blue Devil, der er irriterende brovtende; July Bonnet, der elsker at blive klappet. Ja for ikke at tale om Duke of York, der har en skør vane: den labber vand i sig som en kat!

Og så er der de tre tyre, der nu og da tager en “tørn i manegen”, uden at det bliver til ret meget mere: The Earl of Warwick, The Bishop of Durham og The Duke of Lancaster.

Forunderlige historier 
Vi hører ikke blot forunderlige historier om de enkelte køer og deres særlige personlighed, vi hører også rørende og overraskende beretninger om deres sociale liv. Hvordan de danner venskaber, hvordan de hjælper hinanden i krisesituationer, hvordan de omgås menneskene, når de - som forfatteren flere steder pointerer - har observeret, at menneskene virker intelligente og er til ar regne med!

Bogen er et lille mesterværk. Skrevet med nerve og skarpsyn af en kvinde, der øser af et livslangt og givende samliv med rigtig levende DYR! Den er ikke på nogen måde docerende, den er ikke et sentimentalt indlæg imod slagtning af dyrene eller det at spise kødet eller drikke mælken.
Stille men indtrængende viser den en anstændig og værdig omgang med levende væsener, der er ligeså intelligente, empatiske og sjove at omgås, som de spændende dyr ude i naturen, som TV og Facebook fodrer os med.

Vi må så selv hver især, efter at have læst bogen, prøve at se, om vores såkaldte intelligens og empati kan rettes i den retning, når vi tænker på, hvordan disse levende væsener behandles de fleste steder - også herhjemme - og måske kan det ovenikøbet en dag resultere i handling?

2 kommentarer:

  1. bogen faldt ikke ned fra himlen i dansk skikkelse, af respekt for oversætterarbejdet, kreditér oversætteren

    SvarSlet
  2. Tak, der mangler også en lille præsentation af forfatteren. Vi arbejder på sagen

    SvarSlet